Archive for the ‘Utseende’ Category

Märke

Monday, September 14th, 2020

Märke ett ord med många betydelser. Om man tappar ett tungt föremål på ett ömtåligt golv kan lite märken uppstå. Sedan finns en hel uppsjö saker till med ordet märke som attribut. Märkeskläder för att bara nämna någon sedan naturligtvis när man pratar om märkesklockor vilket är ett litet märkligt ord då alla klockor trots allt utgörs av någon form av märke som tillverkar dom.

Olika typer

Wednesday, January 7th, 2015

En del får finnar som ser ut som vita säckar medan andra lider av svullnader som är röda. Man brukar även tala om svarta pormaskar som en form av acne och de allra flesta har någon gång upplevt någon av alla dessa åkommor. Att man får acne beror på hur huden påverkas av kroppen hormoner. När vi går igenom hormonella förändringar så påverkar detta hudens porer på grund av att talgproduktionen kan komma att ökas.
Då porerna fylls av extra fett och olja så kan huden reagera olika på detta. Om poren sluts som en kapsel omkring fettet och oljan så ser man en vit liten prick som sticker ut. Beroende på hur talgen har fastnat under huden så kan man uppleva en irritation i form av en liten böld eller som ett rött område. Poren kan ju förbli öppen och då hudavlagringar och talgen torkar så samlas dessa och det kan ses som en svart liten fläck som kallas för pormask.
Att man lider av problem med huden som tonåring är mycket normalt i och med att det under denna tid sker så många hormonella förändringar i kroppen. För de flesta så är det bara att härda ut medan andra kan få så pass stora problem att något måste göras åt saken. Vuxna kan också få problem med acne och då särskilt under perioder då det sker hormonella förändringar på grund av kroppens naturliga processer eller som resultat av stora livsförändringar.